2010. október 14., csütörtök

A nagy zöld szörnyeteg

Juhú, már van diákigazolványom is! Így beiratkozhattam az Egyetemi Könyvtárba is. Az Egyetemi Könyvtár egy különös jószág. Ha az egyetem felől elindulunk felé, egy ritka ronda épületet látunk. Nagy undorítóan művi műtőzöld, fikazöld vasbeton tákolmány. Csak kicsit javít a helyzeten, hogy kívül minden oszlopát egy másmilyen érdekes felirat díszíti, ami a tudományok sokféleségét hivatott jelképezni: Az elsőn egy kotta. A másodikon matematikai fizikai és kémiai képletek, és informatikai algoritmusok. A harmadikon szanszkrit szöveg. A negyediken héber. Az ötödiken arab. A hatodikon órörög. A hetediken ószláv. A nyolcadikon valami régi (kb. XVII. századi) lengyel.
Mielőtt bemegyünk, érdemes körbejárni. Ugyanolyan ronda izé, de legalább minden oldalról be van futtatva repkénnyel. Viszont, ha körbejárjuk, közben jó eséllyel észrevesszük, hogy oldalt lépcső vezet fel a tetőre.
Mikor elintéztük az ügyeinket bent (közben füstölögtünk egy sort, hogy minek kötelező a ruhatár, ha a hátizsákunkat nem veszik be, csak a kabátunkat), és megittunk egy kávét az előtér számos kávézójának egyikében, felmehetünk a tetőre. Ez egyedülálló, és maradandó élmény. Fent egy kisebbfajta arborétum van ugyanis. Nem, nem fogod tudni sorravenni, hogy hányféle növényfajt találsz idefenn. Abban se reménykedj viszont, hogy egyhamar letalálsz. Ilyen labirintust nem találsz egy könyvtár tetején sem. Ilyen kavalkádja a színeknek és formáknak: a leghányadékosabban kinéző, ismeretlen rendeltetésű üveg és vasbeton berendezésektől a legextrémebb trópusi növényekig minden, és mindez egymás hegyén-hátán, egymásra építve, egymásra futtatva, rácsavarva, beleültetve, mellétéve, eltakarva, kikandikálva. Sokszor gondolok rá, milyen jót lehetne itt bújócskázni (biztos szoktak is), vagy akár paintballozni. Vagy akciófilmet forgatni, ahol James Bond és Jason Bourne vagy a J23-as (álnevén: Kloss kapitány) és Justas (álnevén:Stirlitz ezredes) kergethetnék egymást. Vagy akár sci-fi is lehetne, mondjuk Palpatine szenátor sétálgathatna itt, vészjósló elméleti vitát folytatva Anakin Skywalkerrel a Köztársaság jövőjéről. (Hogyhogy melyikéről? Hát a Két Nemzet Köztársaságáéról. (Egyébként mostanság visszanézve a Csillagok háborúja első részeit, néha tényleg az az érzésem, hogy ez akár a Galaktikus Köztársaságot tényleg sokban az egykori Lengyel-Litván Államszövetségről mintázták.)) (És akkor itt visszakapcsoltunk a Star Wars és a Stara Warszawa közötti kapcsolathoz is, ahogy az elején ígértem.)
Ez a könyvtár egy egészen egyedi építészeti csoda. Még nem tudom, hogy tetszik-e, vagy továbbra is iszonyúan rondának, netán giccsesnek tartom. De lesz egy pár hónapom eldönteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése