2011. január 19., szerda

Hírnév

Egy újságárusnál fedeztem ezt fel. Egy lengyel hetilap címoldalára volt kiírva: „Czy Kolumb był Polakiem?” Vagyis: „Lengyel volt-e Kolumbusz?”
Kolumbuszról ugye nem lehet biztosan tudni mégcsak az anyanyelvét sem (nemzetiségről meg abban a korban nem nagyon van értelme beszélni), nem tudni, hogy igazából Cristoforo Colombo-nak hívták-e vagy Cristóbal Colónnak, esetleg valahogy máshogy. (Ezért is tartozik ő azon kevesek közé, akinek a nevét még akár magyarra fordítva is hajlandó vagyok leírni, nem úgy, mint Jean Calvinét, Martin Lutherét vagy Jules Verne-ét.)
De honnan jön ez a feltételezés, hogy polák volt?
Grzesiek elmagyarázta:
-Ez már több mint tíz éve vetődött fel ez az elmélet. Az egész III. Władysław királynál kezdődik,…
(Lábjegyzet: az ifjabb Władysław Jagiełło királyról van szó, aki Jogaila litván fejedelem, vagyis az idősebb (II.) Władysław Jagiełło király fiáról, aki aztán magyar király is lett, így nevét helyesen lefordítva V. vagy VI. Lászlónak kellene nevezni, a magyarok ehhelyett mégis kitalálták neki a hülyén hangzó I. Ulászló nevet.)
…aki ugye elesett a várnai csatában 1444-ben. (Ezért is nevezik a polákok Warneńczyknek.) De igazság szerint a holttestét nem találták meg a csata után.
-Igaz – mondtam – hiszen Hunyadi Jánosék, mikor hazakeveredtek a vesztes csata után, még jó darabig hazavárták Władysławot, hiszen nem látták meghalni, csak a janicsárok gyűrűjébe vágtatni. Abban reménykedhettek, hogy legalább még a törököktől érkezik valami váltságdíjkövetelés, jeléül, hogy a király még él. De aztán, hogy ilyesmi nem jött, feladták a reményt.
-Na, hát innen jön ez az elmélet is, miszerint Władysław nem is halt meg, csak fogságba esett, ahonnan később a velenceiek váltották ki. És magukkal vitték Velence valamelyik tengeri gyarmatára, és itt jött össze Władysław valami itáliai kereskedő lányával, és az ő fiuk ez a bizonyos Krzysztof Kolumb. Vagyis Cristoforo Colombo. Aki tehát ilyen módon volt polák.
-Höhöhö. Ezt a marhaságot! Ki hiszi ezt el?
-Hát látod, azért vannak, akik elhiszik. Az a lap, ahol ezt láttad nem egy utolsó szenzációhajhász bulvárlap…- majd nevetve hozzátette - Egyébként meg persze, hogy polák volt; hát mindenki lengyel volt, aki híres lett a Világban.
-Hát nem. – riposztoltam erre én - Igazából teljesen nyilvánvaló, hol a csel az egészben.
-?
-Ott, hogy Kolombusz azután lett híres, miután Amerikába ment. Namost az pedig az eddigiek alapján nyilvánvaló: aki Európából Amerikába ment, és aztán világhírű lett, az egytől egyig…, mind egy szálig… magyar zsidó volt!
(Cáfolja meg, aki tudja.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése